Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Ti kértétek
 
Ti küldtétek
 
Cikkeim
 
Halak leírásai
 
Növények
 
Tudnod kell
 
Ellenőrzés
 
Betta szakasz
 
Extrák
 
Reklám
Több, mint 50 kategória között kereshet érdeklôdési körének megfelelô honlapokat. Ha népszerusítené honlapját akkor is látogasson el ide!

 
Szerk. alatt
 
Pontylazacok

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Micralestes interruptus, Kongólazac

  2005.07.22. 23:41
A Characinidaek egyik igen szép afrikai képviselõje. Hazája a Kongó és mellékfolyói. Teste ragyogó zöldes arany, mely más-más irányból ráesõ fényben szivárvány-, gyöngyházszínben ragyog. Tartásuk középkeménységû, 24-26 fokos vízben nem jekent különösebb gondot. Szívesen fogyasztanak minden élõ eleséget, de különösen nyúnyoglárvákat. A különösen színes hímek elérik a 9-10 cm-es testnagyságot, a nõstények sokszor 2-3 cm-rel is kisebbek maradnak. A hímek sokkal csillogóbbak, a megnyúlt hátúszó és a farokúszó középen megnyúlt úszósugarak, ezek porcelánfehér szegélye alapján könnyen megkülönböztethetõk az ivarok. Feltûnõ nagy, fekete szemüket széles arany szemgyûrû szegélyezi. A nagy, tágas, a sok úszást lehetõvé tevõ medencében a legkisebb halakkal is együtt tarthatók.

Moenkhausia sanctae filomenae, Vörösszemû pontylazac

  2005.07.22. 23:40
Csak az utóbbi években importálták Európába ezt a Moenkhausia oligolepisre igen hasonlító halat, de már néhány esztendõ is elegendõ volt, hogy széles körben meghonosodjék. Ez az 5-6 cm-re megnövõ, zömök testû hal igénytelenségének, szívósságának köszönheti közkedveltségét. Hazánkba az 50-es évek közepén érkezett, és már a következõ évben sikerült eredményesen tenyészti Brazília, Guayana lakóját. Háta szürkés színû, nagy pikkelyekkel borított, a mellrész felé világosodó ezüst. Szemgyûrûje élénkvörös. Farokúszója elõtt széles, sárgás csillogású, majd a farokúszóra is átterjedõ fekete gyûrûje nagyon tetszetõs. A nõstények nagyobbak, teltebbek, a hímek kisebbek, egyenes hasvonallal.

Moenkhausia pittieri, Gyémántlazac

  2005.07.22. 23:39
Bár tenyésztése nem nehéz, és már 1933-ban importálták Venezuelából, ahol a Valenziatóban, a Rio Bue és a Rio Tiquirito folyókban fordul elõ, mégsem terjedt el széles körben. Ezt azzal magyarázhatjuk, hogy színei nem feltûnõek. Teste szürkés-sárgás ezüst, melyen a pikkelyek gyémántosan, flitteresen csillognak. Tartása nem jelent különösebb problémát, mert mint az Amazonas vidékének többi lakója, szereti a lágyabb vizû, 24-26 fokos, esetleg enyhén tõzeges vizet, a dús növényzetû akváriumot. Eleségben nem válogat. Az ivarok megkülönböztetése könnyû. Ez az 5 cm-re megnövõ, magas testfelépítésû halacska a Hyphessobrycon ornatus, a rózsalazac hímjéhez hasonlóan hosszú, megnyúlt hátúszót növeszt. A nõstények hátúszója kisebb, lekerekített. Tenyésztéséhez csak fiatal állatokat párosítsunk.

Metynnis schreitmuelleri, Tányérlazac

  2005.07.22. 23:38
A tányérlazacok legelterjedtebb képviselõje akváriumunkban. Az ismert 18 faj hazája Dél-Amerika, az Amazonas vízrendszere, ahol csapatokban él ez az igen szép, majdnem kör alakú, a lazacok családjához tartozó hal. Aránylag nagyra, 14 cm-esre nõ meg. Ezért, és igen gyors mozgásáért csak nagy akváriumban tartható. Teste csillogó ezüst, hasrésze hófehér, úszói, különösen a farok alatti, pirossal átszõtt. Bár sok hal színesebb, csillogásával mégis magára vonja az ember tekintetét. Tartásának a nagy medencén kívül nincs különösebb feltétele. A 24-26 fokos, tiszta, esetleg tõzegen szûrt vízben jól érzi magát. Szívesen fogyaszt minden élõ eleséget, de a növények friss hajtásait is. Kiegészítésül forrázott salátát, spenótot vagy kimosott zabpelyhet is adjunk neki. Igen gyorsan fejlõdik. Az ikrákból kikelt lazacok 4 hetes korban már 2 cm hosszúak, és majdnem ilyen magasak is.

Lamprocheirodon innesi, Neonhal

  2005.07.22. 23:36
Ezt a kis, ékszercsillogású halat 1936-ban találta az Amazonas felsõ folyásának vidékén egy francia állat- és növénygyûjtõ. A ma már széles körben elterjedt és mindenki által megszerezhetõ halacska hosszú éveken át az akvaristák vágyálma volt. A 3-3, 5 cm-re megnövõ, társas medencében is jól tartható neonhal nemcsak szépségével tûnik ki, hanem igénytelenségével is. Jól bírja az alacsonyabb, 18-20 fokos vizet, mert hazájában a nagy fák összeborító lombkoronája alatt az állandó félhomályban a kis vizek nem tudnak felmelegedni. Nagyon alkalmazkodó. A hazájában igen lágy vízben élõ halacska jól tûri az akvárium sokszor kemény vizét.

Impaichtys kerri, Kék vagy Király lazac

  2005.07.22. 23:35
1978 õszén jött be Magyarországra. A hím hátrésze világítókék, és ez a kék a lazacfélék kis zsírúszójára is áthúzódott. A testközépen sötét csík fut végig, hasi része világos ezüstkék. A nõstény kevésbé színes, de a zsírúszója élénkvörös. Az ivarok megkülönböztetése így igen könnyû. Megtalálását 1977-ben Rio Aripuana (Amazónia) megjelölésével adják meg a szakkönyvek. Az ajándékba kapott ivadékok rendkívül gyorsan fejlõdnek, és szívesen fogyasztottak minden apró, élõ eleséget.

Hyphessobrycon serpae, Serpalazac

  2005.07.22. 23:33
E nagyon tetszetõs akváriumi halunk 4-4, 5 cm-re nõ meg és színeiben, formájában nagy változatosságot mutat. Hazája az Amazonas vidéke, Paraguay. Hátrésze, teste vörösesbarna, nagy, fekete vállfolttal, úszói vörösek, hátúszóinak vége, hasúszójának szegélye fekete, olykor egészen keskeny fehér széllel. Egyes változatai, vállfolt nélkül, "minor" elnevezéssel kerülnek forgalomba. Tartása különösebb gondot nem jelent, társas akváriumban 22-24 fokos vízben jól érzik magukat, és szívesen fogyasztanak minden élõ eleséget.

Hyphessobrycon pulchrippinis, Citromlazac

  2005.07.22. 23:32
Kevésbé elterjedt, mint a család sok másik tagja. Ennek fõ oka talán a halvány, nem rikító pasztellsárga színe és mérsékelt szaporasága. Hazája Brazília. Ez a 4-4, 5 cm-re megnövõ hal sokkal több figyelmet érdemelne. Egész teste halvány szürkéssárga, úszói citromsárgák, hasúszója feketével szegett. Szemgyûrûje élénk kárminvörös. Az ivarok megkülönböztetése elég nehéz. A hímek hasvonala egyenes, a nõstényeké enyhén gömbölyû. A kis nõstények nem ikrásodnak oly erõsen, hogy az szembetûnõ lenne. Tartása jól berendezett társas medencében, 22-24 fok nem jelent problémát. Szívesen fogyaszt minden élõ eleséget, de száraz eleségbõl már válogat.

Hyphessobrycon ornatus, Rózsalazac

  2005.07.22. 23:31
Az akvaristák széles körében ismert rozaceus elnevezést tévesen használják a rózsalazacra, melynek hazája az Amazonas alsó folyása, Guayana. Bár mindkettõ 4, 5 -5 cm-re nõ meg, de a rozaceus hímjének hátúszója nem nyúlik meg, mint az ornatusé és vállfoltja van. Az ornatus, rózsalazac már széles körben elterjedt, tenyésztik, míg a rozaceus tenyésztése Európában még nem ismert. Halacskánk teste sárgásbarna, kárminvörösbe hajló, az úszói kárminszínûek. A hímek hátúszója és hasúszójának elsõ sugarai is erõsen megnyúltak, fekete, fehérrel szegettek, a hímek hátúszójából olykor hiányzik a fehér szín. Az erõsen megnyúlt hátúszó a szépen fejlett hímeken majdnem eléri a farokúszót. Tartásuk különösebb gondot nem jelent, jól érzik magukat 23-25 fokos vízben. Szívesen fogyasztanak minden élõ eleséget.

Hyphessobrycon herbertaxelrodi, Fekete neonhal

  2005.07.22. 23:25
Az Amazonas vidékérõl az utolsó évek expedíciói gyûjtötték be ezt az azóta elterjedt, 3,5-4 cm-re megnövõ, szép kis halat. Testformája igen emlékeztet a háromsávos pontylazacra. Háta szürkés olajzöld, alatta a kopoltyúfedõtõl a farokúszójáig fényes, aranyszínû csík húzódik, melyet a hasrész felé fekete, a farokrésznél teljes szélességében sötét csík határol. a mellrésze ezüst, szemgyûrûi a törzs csíkjához hasonlóan aranyszínûek. Tartása mindenben megegyezik a neonhaléval, és azok társaságában jól is érzi magát. Szívesen fogyaszt minden élõ eleséget, de különösen a szúnyoglárvát.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Utolsó frissítés
2006. 08. 27. 10:40

Csigó Dániel akváriumának leírását és képeit feltettem.


2006. 08. 27. 11:05

Goarrows akváriumának leírását és képeit feltettem.


2006. 08. 27. 11:30

Dr. Láng Róbert akváriumának leírását és képeit feltettem.


Az eddigi frissítések a bal oldali menü Frissítések alatt található.

 
Pontos idő
 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
Galéria


 
Chat
Akvarisztikáról ha kérhetném!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Nézettség
Indulás: 2005-07-22
 

Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!