Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Ti kértétek
 
Ti küldtétek
 
Cikkeim
 
Halak leírásai
 
Növények
 
Tudnod kell
 
Ellenőrzés
 
Betta szakasz
 
Extrák
 
Reklám
Több, mint 50 kategória között kereshet érdeklôdési körének megfelelô honlapokat. Ha népszerusítené honlapját akkor is látogasson el ide!

 
Szerk. alatt
 
Kiválasztás és gondozás
Kiválasztás és gondozás

- Az akváriumi halak a színjáték várva várt fõszereplõi. Az itt közzétett, kipróbált ajánlások segítségével még a kezdõ akvarista is megtalálja azokat a növény és halfajokat, amelyek gondozását minden nehézség nélkül képes ellátni úgy, hogy egészségesek, életerõsek legyenek, "éljenek, mint hal a vízben".

Mikor telepítsünk?

- Közvetlenül az akvárium berendezésének elkészülte után a növények még el sem kezdtek fejlődni, a víz még zavarosnak látszik, biológiai tekintetben pedig korántsem makulátlan. A talajon, a szűrőkben és a medencében élő, oly nélkülözhetetlen baktériumok még hozzá sem láthatták a szaporodáshoz, ilyenformán képtelenek elvégezni a szükséges nitrogénlebontás műveletét. Az olyan szerves vegyületek, amilyen a halak széklete és vizelete, a tápanyagok maradványai, az elpusztult növényi részek stb. a vízben mérgező ammóniumionokra és ammóniára bomlanak le, amit azután a Nitrosomonas és Nitrobacter baktériumok a szintén mérgező nitriteken át nitrátokká alakítanak. E folyamatokhoz oxigénre van szükség. Ez az oka annak, hogy az akvárium berendezését követően még mintegy két hétig várni kell, mire az első halakat behelyezhetjük. Csak akkor következhetnek a halak, amikor a nitritellenőrzés már nem mutat ki nitritet a vízben. A keletkező nitrátot a rendszeres időközönként végráhajtott vízcserével folyamatosan távolítjuk el a vízből.

TIPP

- Ez a várakozási időszak lerövidíthető, ha a szakkereskedelemben beszerzett baktériumkészítményt, valamint rövid ideig már használt szűrőbetéteket, illetve ugyancsak "használt" aljzatanyagot alkalmazzunk.

A megfelelõ fajok kiválasztása

- Bizony nem egyszerű a választás. Amikor a szakkereskedésben a tarkán villódzó, csillámló "haltenger" előtt nézelődünk, nehéz szívvel, felelős döntést kell hoznunk, amelynek minden következményét magunkra kell vállalnunk. Hiszen nem minden arany, ami fénylik, vagyis nem minden tetszetős halfaj alkalmas az új akvárium betelepítésére. Sokkal célravezetőbb, ha a kiválasztáskor és a telepítés során az alábbi szempontok figyelembevételével járunk el:

- valamennyi kiválasztott halfajnak azonos hőmérséklete és vízminőségre legyen igénye

- a rajban élő halak nagyobb számban, társaságban érzik jól magukat

- kezdetben a víz valamennyi zónáját csak kevés számú egyeddel népesítsük

- egyetlen, az akváriumba telepített lénynek sem szabad valamely másik életét veszélyeztetnie, arra vadásznia vagy azt rendszeresen zavarnia

- akadnak halfajok, amelyeket kizárólag egyetlen példányban telepíthetünk (pl. a sziámi harcoshal hímje)

- az először telepített halfajok között feltétlenül szerepeljenek algapusztító fajok, amilyenek az Otocinlusok

- táplálékigényük tekintetében se legyen ellentmondás/ellenségeskedés választott halfajaink között

- soha ne zsúfoljuk túl az akváriumot halakkal. Alapszabály, hogy 1 cm halra 1 liter jusson.

TIPP

- Már a medence, a tartály megvásárlásakor, legkésőbb azonban annak berendezésekor el kell döntenünk, milyen halfajokat szeretnénk gondozni. Előre kell döntenünk azért is, mert a találomra összehordott "haltársadalom" senkinek sem fog tetszeni. Gyakran előfordul, hogy a halak nehezen vagy egyáltalán nem viselik el egymást, vagy azért érzik magukat rosszul, mert eltérő életfeltételekre tartanak igényt.

Mire kell ügyelni a halak vásárlásakor?

- Arra különösen figyeljünk oda, hogy a szakkereskedés akváriumából kiválasztott halak

-elevenek, mozgékonyak, hibátlanul kifeszülő úszókkal mozgó példányok legyenek. Testükön, úszóikon nyoma se legyen szürkés, vörös vagy egyéb véraláfutásos foltoknak, ahogyan fehér, apró pöttyöknek se. A kiválasztott egyedek minden porcikájának erősnek, egészségesnek kell látszania, semmi szín alatt sem lehetnek összeesettek. Olyan halat se válasszunk ki, amely a felszínen kapkod levegő után, amely hintázik vagy körben, pörög, vagy pedig a dekoráción csüng. Ha észrevehető az ürülék, annak sötétnek, összeálltnak kell lennie, nem lehet szürkés fonalas szerkezetű. Az egészséges hal a szakkereskedő akváriumában is szinte ráront a táplálékra.

TIPP

- További érdekes állatok, amelyek zavartalanul kijönnek az általunk választott fajokkal, például az édesvízi garnélák, az almacsigák és a törpe karmosbékák. A garnéla kivált ideális partner a békés természetű halfajok mellé.

Szállítás és behelyezés

- Ragaszkodjunk a szállító edény átlátszatlan csomagolásához, aki akár egy darab újságpapír is lehet, mert így szükségtelen stressztől kímélhetjük meg a halainkat. A páncélosharcsákat a többi fajtól elkülönítve kell csomagoltatni, máskülönben támadó természetük érvényesülhet. Melegen tartva, de mindenekelőtt gyorsan vigyük haza a csomagot. Semmi esetre se hagyjuk a forró vagy hideg autóülésen gazdátlanul heverni. Odahaza azután rögvest csomagoljuk ki a halakat:

- készítsünk a kezünk ügyébe egy tiszta vödröt és puha, finom szemű hálót

- nyissuk ki a szállító edényt, adjunk mintegy, 1 liter vizet az akváriumból

- a fényt kapcsoljuk ki, vagy takarjuk el az akváriumban

- eresszük a szállítózacskót az akváriumba, és mintegy 15 percig hagyjuk belelógatva. A művelethez ruhaszárító csipeszt használva, csíptessük a zacskót az edény szegélyére. A művelet a hőmérsékleti kiegyenlítődést szolgálja

- Majd a szállító víz felét öntsük a vödörbe, és a medence vizével töltsük meg ismét a zacskót

- További negyed óra elteltével közvetlenül az akvárium mellett a vödör fölé hálót tartva ürítsük ki a zacskót, a leszűrt halakat pedig óvatosan engedjük új élőközegükbe. A vödörből öntsük ki a vizet

- Figyeljük meg a halakat, ám az akváriumot egyáltalán ne háborgassuk. A világítást, csak következő nap kapcsoljuk be, és csak ezt követően adjunk nekik táplálékot.

Egészséges táplálkozás

- Halaink élettartama, egészsége és színpompája, valamint szaporodási képessége a nekik adott táplálék minőségétől és mennyiségétől függ. Az Egyenlítő környékének sokrétű és gyakorta változó ökológiai tényezői általában olyan változatos táplálékot kínálnak, amely még az igazán finnyás fajoknak is csemegéket jelent. Ám a természetben a táplálékdömpinget többnyire a "hét szűk esztendő" vagy legalábbis bizonyos fajta egyoldalúság követi.

Táplálék készítmények

- Az akváriumban tartott halfajok számára tudósok olyan táplálékot fejlesztettek ki, amelynek kiegyensúlyozott összetételükkel és kívánatos formájukkal a természetes táplálékot mímelik, laktatók, tápértéküket tekintve pedig állandó minőségük révén lényegében felül is múlják azt, legyen szó, bár pehely, őrlemény vagy tabletta formájú eleségről. Mindegyik tartalmazza az alapvető tápanyagokat , vagyis aminosavakat, ásványisókat, nyomelemeket és vitaminokat egyaránt. Ennek ellenére ügyeljünk a vásárláskor arra, hogy a haltápot levegőtől jól elzárt, szigetelt, nedvességtől és fénytől védett csomagolásból porciózhassuk majd ki. A megfelelő minőségű táplálékot a halak szabályosan letámadják. A haltápnak nem szükséges színesnek lennie. A megfelelő táp elegendő ideig úszik a víz színén a felszín közelében élő halak számára, egészen lassan süllyed a vízben, a középső zónában élők részére, és hosszabb ideig csorbítatlanul megmarad az aljzaton a fenéklakók legnagyobb örömére. Az ivadék és a finnyás halvendégek számára is kaphatunk a halkereskedésben speciális tápanyagokat. Legyen gondunk arra is, hogy a fő táplálék és a tabletták ne zavarosítsák meg a vizet.

TIPP

- A szakkereskedésben vásárolható halfajok jó 95%-a minden nehézség nélkül, készségesen elfogadja a kész táplálékot.

Élõ táplálék

- Akadnak persze fajok, amelyek, mint a piráják, bizonyos ikrázó fogaspontyok és egyes sügérfélék, ragadozók lévén igényt tartanak arra, hogy zsákmányukat vergődve, mozgása közben ejtsék el. Az ő számukra élő táplálékot kell biztosítaniuk. E fajok számára a kereskedés folyami csőférget, közismerten tubifexet kínál, jóllehet egyre ritkábban, mert szennyezet vízből, származnak. A természetes vízből, élőhelyről begyűjtött táplálék sajnos egyre kevésbé használható az akvarisztikában, mert egyre szennyezettebb. Ráadásul egyre több víz védett, vagy gazdasági halászat, illetve halászbérlő tulajdonát képezi. Számos víz közelében nemkívánatos vendégnek tekintik a "horgászokat". A vízibolha és a Cyclops fajok egyre ritkulnak.

Ugyanez a sorsa az árvaszúnyog vörös lárvájának, amelyet csak megfelelő minőségű vízből szabad nagyobb mennyiségben táplálék gyanánt használni. A fekete szúnyoglárva kifejezetten jó táplálék. (Csak nehogy kikeljenek, mert a nőstény szúnyog persze csíp.)

Különleges táplálék

- Valamiféle kiegyezést jelent a természetből vett táplálék és a készen vásárolt tápanyagok között, ha mélyfagyasztott állati tápanyagot kínálunk fel. Az ilyen táplálékot hálóba helyezve, folyó víz alatt olvasszuk ki, majd itassuk át a szakkereskedésben vásárolt folyékony vitaminokkal, és máris adhatjuk a halaknak. A szakkereskedésben többféle fagyasztott táplálék beszerezhető, akad közöttük a lisztkukactól a földigilisztáig, a tücsökig sok minden. Némi tapasztalattal a hátunk mögött pedig szaporíthatunk is a szárny nélküli, élő haltáplálékot, amilyenek a gyümölcslegyek, a televényférgek vagy a sóféregnek nevezett rákok (Artemia salina).

Hogyan és mikor etessük a halakat?

- Annak érdekében, hogy a zsákmányolási ösztönt ébren tartsuk, ajánlatos változékony étrendet összeállítani, és a táplálékot változó helyszíneken az akváriumba adagolni. A legegyszerűbb a táplálékot adagolókanál vagy adagolószerkezet segítségével bejuttatni a vízbe. Hogy a túlzott mennyiségű táplálék bejuttatása révén tele ne szemeteljük a vizet, csak annyit adjunk kedvenceinknek, amennyivel néhány perc alatt nehézség nélkül elbírnak.

Ésszerűbb naponta többször keveset, mint egyszer túl sokat adni. Az időpont(ok) viszont mellékes(ek).Mindenesetre egy órával a világítás kikapcsolása előtt már ne etessük tovább. Csak a szürkületben és éjszaka aktív, ekkor táplálkozó halak kapjanak a lámpák kikapcsolását követően táplálékot. A szobából beszűrődő indirekt világítás elegendő lesz számukra ahhoz, hogy táplálékukat biztonságosan megtalálják.

A táplálkozás öröme

- Engedélyezzünk időt a magunk számára arra, hogy táplálkozás közben megfigyeljük kedvenceinket. Az üveg falán szétpasszírozott tápláléktablettákkal például mozgalmassá tehetjük az életet a vízben. Amikor az egész tabletta a fenekére hullik, megjelennek a rejtettebb életformát élő harcsák, csigák vagy garnélák is, amelyeket egyébként ritkán láthatunk.

Gyorssegély - Ha a hal megbetegszik

1. Probléma: 0,2-1 mm-es fehér pöttyök a testen és az úszókon.

Kiváltó oka: az Ichthyophthirius multifiliis nevű ektoparazita kivált a legyengült állatokat támadja meg. Ilyenkor az úszójuk is visszagörbül, kedvtelenséget és étvágytalanságot tapasztalunk náluk, vakaródznak.

Megoldás: az Ichthyo elleni gyógyszert a használati utasításában feltüntetettek szerint alkalmazzuk, amíg a pöttyök maradéktalanul el nem tűnnek.

2. Probléma: gabonaszemre hasonló, szürkés színű lepedék a hal pikkelyén.

Kiváltó oka: az úgynevezett bársonybetegséget (amely hasonló az Ichthyo-hoz) az Oodinium pillularis váltja ki. A hal lefogy, vakaródzik. A bőr és az úszók feloldódnak. Ha a kopoltyúra is átterjed, a hal levegő után kapkod.

Megoldás: Ichthyo elleni gyógyszer, használati utasításának megfelelően.

3. Probléma: szürkés, foltos fertőzés a pikkelyen és az úszókon.

Kiváltó oka: ektoparaziták, mint a Costa, a Chilodonella, a Trichodonia, a Trichodinella, a Tripartiella, a Tetrahymena. A halak vakaróznak, pörögnek, kedvetlenek, pikkelyük és úszójuk feloldódik.

Megoldás: alkalmazzunk a megfelelő gyógyszert a használati utasítás szerint. Mielőtt ezt megtesszük, a víz egyharmadát cseréljük le. A kezelés folyamán csak vattáról szűrjünk. Majd végezzünk részleges vízcserét és 3-4 napig aktív szénről, szűrjük a vizet.

4. Probléma: sebek, gombás foltok a szájon és az úszókon.

Kiváltó oka: Saprolegniával fertőzött sebek, bőrsérülések.

Megoldás: gombásodás elleni gyógyszer. Állapítsuk meg a sebesülés okát, és szüntessük meg. Ez lehet harapós halszomszéd, éles aljzatdarabok vagy nem megfelelő vízviszonyok.

5. Probléma: a halak kedvtelenül esznek.

Kiváltó oka: megromlott vízviszonyok. Helytelenül megválasztott táplálék.

Megoldás: ellenőrizzük a víz mutatóit, tegyük meg a szükséges intézkedéseket. Értékes, márkás tápanyagot vagy különlegességeket adjunk fogyasztására. Ellenőrizzük, hogy vannak e jelen ektoparaziták.

6. Probléma: a halak zihálva lélegeznek, a felszínen úsznak, megkísérelnek kiugrani a medencéből, háton úsznak, rángatóznak. A kopoltyúk erősen elvörösödnek.

Kiváltó oka: oxigénhiány. Lúgos vagy savas kártétel, mérgezés.

Megoldás: szellőztessük át rendesen a vizet, használjunk oxigén tablettát, keressük és szüntessük meg a kiváltó okot. Ellenőrizzük a hőmérsékletet és a berendezések működését. Távolítsuk el a korhadékot, a piszkot, cseréljük ki az elöregedett szűrőbetétet. Vizsgáljuk meg, nem túlzsúfolt-e az akvárium. Ha éjszakai oxigénhiány lép fel, szellőztessünk. A labirintkopoltyús halak számára hagyjuk némi levegőt a fedél és a víz felszíne között.

- Lúgos fertőzés (8,5-nél magasabb pH-érték): végezzünk részleges vízcserét, adjunk bele tőzegkivonatot, alkalmazzunk tőzegszűrést, szükség szerint pedig működtessük a vízelőkészítő berendezéseket.

- Savas fertőzés (5,5-nél alacsonyabb pH-érték): végezzünk pufferált vízzel részleges vízcserét, a szűrést korallhomokkal vagy márványőrleménnyel végezzük.

- Ammóniás vagy nitrites fertőzés: savasítsuk fel a vizet 6,7 pH-értékre. Ellenőrizzük az összes és a változó vízkeménységet.

- Ha a fertőzés növényvédő, rovarölő vagy háztartási vegyszerek következménye, alkalmazzunk részleges vízcserét, szükség szerint szénről szűrjünk, illetve alaposan szellőztessük át a vizet.

- Klóros fertőzés: végezzünk részleges vízcserét, szellőztessük át a vizet, vagy mozgassuk meg a vízfelszínt.

7. Probléma: a halak minden látható jel nélkül felfordulnak.

Kiváltó oka: mérgezés.

Megoldás: állapítsuk meg az okot, amiben a szakkereskedő segítségünkre lehet, majd szüntessük meg.

8. Probléma: a halak tárgyakon vakaróznak, az úszójuk behajlik, pörögnek, rosszul esznek.

Kiváltó oka: ektoparaziták vagy rossz minőségű víz.

Megoldás: Ichthyo elleni gyógyszer, részleges vízcsere.

9. Probléma: szemdülledés.

Kiváltó oka: megromlott vízminőség.

Megoldás: végezzünk részleges vízcserét. Ellenőrizzük a víz mutatóit és javítsuk a minőségét.

 
Utolsó frissítés
2006. 08. 27. 10:40

Csigó Dániel akváriumának leírását és képeit feltettem.


2006. 08. 27. 11:05

Goarrows akváriumának leírását és képeit feltettem.


2006. 08. 27. 11:30

Dr. Láng Róbert akváriumának leírását és képeit feltettem.


Az eddigi frissítések a bal oldali menü Frissítések alatt található.

 
Pontos idő
 
Naptár
2017. Július
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Galéria


 
Chat
Akvarisztikáról ha kérhetném!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Nézettség
Indulás: 2005-07-22
 

Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról